Arbejdsgange,  Pelspleje,  Redskaber

At passe hundens pels behøves ikke at være en videnskab

Alle kan lære det

I forbindelse med det opdræt vi har i House of Coton de Luxe har vi hørt en del kommende hvalpekøbere udtrykke deres bekymring for om de kan finde ud af at passe hundens pels.
Hvalpekøberne har ofte gjort et stort forarbejde, og nøje undersøgt hvordan det er at have en pelshund. Mange af dem er medlem af diverse pelshundegrupper på Facebook, læst diverse bøger om racen og snakket med andre pelshundejere.

Det er rigtig dejligt at hvalpekøberne har sat sig ind i vigtigheden i at det kræver en indsats at passe pelsen på sin hund: En pelshund skal have passet sin pels. Altid! Hele livet!

Hvorfor gøre det så videnskabeligt?

Dog er der efterhånden opstået en tendens hos bl.a. os opdrættere, at vi over for vores hvalpekøbere får givet udtryk for, at det er en stor kunst at passe pelsen på sådan en pelsbold.
Det betyder at mange kommende hvalpekøbere begynder at tvivle på egne evner.

Men sådan behøves det ikke at være! Det behøves ikke at blive kørt op på et niveau, hvor man nærmest skal være hundefrisør OG have 3 timer dagligt til at kunne klare pelsen på sådan en lille fyr – mindre kan altså sagtens gøre det, og hunden kan stadig have en rigtig fin og velholdt pels 🙂

JA: Der er selvfølgelig også de hvalpekøbere der køber hvalp med hovedet under 
armen, uden overhovedet at have sat sig ind i vigtigheden i at passe pelsen på 
en pelshund. 

Det emne tager vi op en anden god gang :)
Hav styr på redskaberne 

Hvis man sørger for at have anskaffet sig grundredskaberne når hvalpen flytter ind, og dagligt bruger tid på at lære den at blive børstet, så får man skabt en rigtig god grund-arbejdsgang til de næste mange års pelspleje.
Man SKAL være indstillet på at skulle bruge tid på at passe pelsen på sin pelshund. Ellers ender det med en løbsk pels, en  forpint hund og en ulykkelig ejer. Men det betyder ikke at det er flere timers dagligt pelsarbejde.
I starten er det ikke mere end 5 -15 minutter.

Når vi kommer til pelsskiftet er det her der skal investeres noget mere tid. Men det lønner sig så når man er igennem skiftet, og pelsplejen atter finder et mere ‘normalt’ niveau med 1 ugentlig gennembørstning og en daglig soignering af øjne, skæg og tot 🙂

Men det behøves ikke at være en ‘forkromet’ udgave af pelspleje, med de dyreste børster og kamme, det flotteste trimmebord og dyreste blower. Mindre kan altså sagtens gøre det!

Lidt med godt

Start gerne efter princippet: Lidt men godt. Og når du så har din arbejdsgang på plads, og din hund er tryg ved at få ordnet pelsen, kan du altid udvide din værktøjskasse.

Du vil løbende finde ud af hvad du mangler af kam eller børste, jo ældre hunden bliver. Specielt omkring pelsskiftet, vil der blive brug for lidt mere. F.eks. en filterspray.

Pelse er forskellige, så hvad der fungerer for den ene, fungerer ikke for den anden. Derfor kan det være spild af penge at købe ‘hele udstyrspakken’ inden den lille hvalp flytter ind. For du ved reelt set ikke, hvilken pels din hund får.

Derfor: Ro på. Lær din hund (og pels) at kende. Og start langsomt op med få, gode redskaber.
Så som:

  • Lille stålkam. Kan bruges på hele hvalpen, og sidenhen til at fjerne søvn fra øjnene, rede skægget og poterne.
  • Lille børste med svinehår. Kan bruges senere ved føntørring af pelsen og til at fjerne de sidste løse hår efter gennemredning.
  • God negleklipper. Kan bruges hele hundens levetid.
  • Skridsikkert underlag.
  • Super-sug håndklæde
  • Hvalpeshampoo / balsam til pelshunderacer

That’s it!

Husk på at pelsplejen skal være en hyggestund mellem dig og din hund, og ikke en sur pligt.

Rigtig god arbejdslyst 🙂

Ps. Hvis du gerne vil lære hvordan du kan passe pelsen på din hund fra hvalp til senior, og få både tips og tricks i bogform og på video, så er vores bog ‘Praktisk Pelspleje’ lige noget for dig 🙂
Du kan købe bogen lige her.

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.