Kort pels,  Lang pels,  Pelspleje

Skal hunden klippes eller ej?

Det afhænger af om du har en udstillingshund eller en familiehund:

Hvis du har en pelshund kan du blive i tvivl om du skal klippe pelsen eller ej. Vi giver her vores bud på hvordan du tager beslutningen til klipning af din hund:

Hvis det er en udstillingshund, må pelsen ikke klippes, da den skal fremstå naturlig. Og da den lange pels er hundens naturlige udseende, ja så skal den naturligvis fremstå sådan.
Den lange pels er den der gør en pelshund så ikonisk og elegant at se på. Der findes ikke noget meget smukkere, end når en hund i fuld pels kommer løbende, og den er omgivet af en svævende pelssky.

Er det en familiehund er det ligegyldigt om den er klippet eller ej – i hvert fald i teorien: Der er stadig den samme pelspleje, som da pelsen var lang.
Dog er det nemmere når hunden har været ude:

  • Den slæber ikke i nær så høj grad blade og småkviste med ind.
  • Den er hurtigere at tørre efter et bad.
  • Men den skal stadig børstes lige så ofte, og have ordnet skæg, poter og øjne, som var den i fuld pels.

Vælger man at klippe sin hund, får man desuden et andet udtryk frem. Den bliver mere hvalpet at se på, hvilket tiltaler rigtig mange. Den mest brugte ‘frisure’ til en pelshund er oftest den man kalder ‘Bamseklip’.

Historisk set

Oprindeligt var den lange pels med til at køle hunden ned på varme dage. Ja det lyder helt åndssvagt: Lang pels og nedkøling!  Men Coton de Tulear og Bichon Havanais er blot nogle af de hunderacer der oprindeligt stammer fra varmere himmelstrøg, og som har en lang pels.
Årsagen til at de kan blive kølet ned trods den lange pels er bl.a. at de ingen underuld har. Samtidig kan vinden lettere få fat i den lange pels og derved bliver den løftet op, og huden bliver afkølet. Dette er sværere ved en kort og dermed mere kompakt pels.

Det er dog sjældent at vi har sydlandsk stemning her i Danmark… men på varme dage er det vigtigt at vi kan hjælpe vores hund til at blive kølet lidt ned. Og heldigvis findes der metoder til at hjælpe vores hund til at blive afkølet på når der er varmt:

  • Tilbyde den at lægge sig på en kølemåtte (kan købes i de fleste hundeudstyrsbutikker).
  • Have et lille badebassin den kan soppe i.
  • Lokke den i skyggen.
  • Tage den med på stranden så den kan bade.

Det er både de klippede og de der står i fuld pels der kan have brug for at blive kølet ned.

Er det synd for hunden hvis jeg klipper den?

Nej det er det ikke. Mange der vælger at få klippet deres pelshund, oplever at den liver op og på en eller anden måde føler sig ‘fri’. Ikke dermed sagt at det er synd IKKE at klippe den, men hvis man ikke kan magte at holde den lange pels, JA så er det synd at den har en lang pels!
Hvis du ikke selv tør at kaste dig ud i projektet, så kontakt en hundefrisør. De findes over hele landet, og det er lige som med frisører til mennesker: Nogle er mere dygtige end andre. Derfor skal du nok undersøge lidt på forhånd, hvem der har ry for at være gode til at klippe en pelshund.

Hvis du derimod gerne selv vil klippe din hund, findes der klippekurser. Søg på nettet og på Facebook hvor der ofte slås sådanne kurser op.
Ellers kan du også sagtens bare klippe der hjemme. Det der bare er vigtigt, det er at have redskaberne i orden. Ellers kan du ikke være sikker på at få et nogenlunde resultat 🙂
Du kan klippe din hund både med saks og maskine. Vi klipper med begge dele: Maskine på selve kroppen og saksen til hovedet, benene og omkring ’tissetøjet’.

Det vi bruger

Vi har investeret i en Oster A6 Slim. Den ligger rigtig godt i hånden, er ikke for tung, og så larmer den ikke. Vores sakse er fra Thordal, da de er nogle af de få der laver sakse til venstrehåndede 😉

Yes du har gættet rigtigt: Vi klipper vores pelshund. Efter at vi ikke længere skulle udstille, og var flyttet på landet, var det ligesom oplagt at klippe pelsen. Hunden slæbte ret meget med ind ude fra markerne og haven. Desuden viste det sig at hunden befandt sig bedre med at være klippet end med lang pels. Vi klipper hende aldrig KORT, men i en længere bamseklip. Det synes vi er pænest, selvom det kræver at vi klipper hende lidt oftere. Men det gør ikke noget, for vi hygger os med det 🙂

I vores bog Praktisk Pelspleje, kommer vi ind på klipning af din hund. Her linker vi også til en video hvor vi viser hvordan vi klipper pelsen. Vi er ikke uddannede hundefrisører eller noget, men det viser hvordan du som almindelig pelshundeejer kan klippe din hund med et godt resultat. Du kan købe bogen lige her. 

Kort eller lang pels? Det er ikke det der skal være det afgørende for et godt hundeliv. Det vigtigste er stadigvæk at du sørger for at holde pelsen filterfri. Det er filtrene der kan volde store smerter og følgeskader på din hund. Og dermed nedsætte livskvaliteten betydeligt for din hund. Og det er der jo ingen der bevidst ønsker for deres bedste ven.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.