Arbejdsgange,  Pelspleje

Vil du være en god og ansvarlig pelshundeejer? Så bør du overveje følgende 4 ting

I forrige blogindæg, skrev vi om vigtigheden i at vælge en opdrætter af sin kommende hvalp med omhu. Men det alene gør ikke at pelsplejen bliver en succes. Det betyder mindst lige så meget at du som kommende hundeejer tager ansvar og bliver dig dit ansvar bevidst. At du sætter dig grundigt ind i tingene omkring vigtigheden i at have en pelshund INDEN du køber en hvalp.

Vi kommer her med nogle bud på hvad du som en ansvarlig hundeejer bør have overvejet, for at du kan få succes med pelsplejen med din lille hvalp nu og i fremtiden:

 • Børstning hver dag

  Start allerede fra dag 1 med at lære hvalpen at den skal børstes. Den er jo formodentligt vant til det fra opdrætteren og du skal fortsætte den gode læring som hvalpen allerede er i gang med. Det drejer sig kun om få minutter her i starten. Gerne lidt hver dag. Rør den med en blød børste i hovedet, brystet og under maven (her er hvalpen stadig meget sart pga den tynde hud ). Og med en kam på resten af kroppen.
  Når den har vænnet sig til at det er dig der klarer pelsplejen. Kan du lige så stille udvide repetoiret, så kammen kan bruges på hele kroppen. Børsten bruger du som afslutning til at tage de eventuelle løse hår der måtte være.
  Der er naturligvis mere end det ovenstående i pelsplejen. Men som grundlæggende er det det du skal koncentrere dig om det første stykke tid. Samtidig med at du skal lære hvalpen at få kigget tænder, pillet ved poterne osv osv 😉 .

 • Samarbejd med hunden

  Når hvalpen (og ja, der bliver et ’NÅR’) ikke vil samarbejde, må du ikke give op og tænke at det er lige meget. For giver du først op, så er det problemerne opstår: Hvalpen begynder at tvivle på dig, blive usikker og vil samarbejde endnu mindre med dig. Og når samarbejdet ryger, mister både du og hunden troen på hinanden. Og ingen af jer nyder den daglige pelspleje. Dagene går, og der kommer til at gå længere og længere tid imellem børstningerne. Indtil der er så store filtre, at de er så voldsomme at det er smertefuldt for hunden.
  Husk på: En hund vil som grundregel ALTID gerne samarbejde. Du skal bare give den muligheden for det! Og det er her det bliver svært: For hvordan pokker får jeg en lille hvalp, eller en unghund der er fuld af hormoner til at samarbejde? Det gælder om at læse din hunds signaler og tage tingene i dens tempo: Det vil f.eks. sige, at det nytter ikke noget at du har besluttet dig for at din hvalp skal ligge på ryggen i de næste 10 minutter og have ordnet pels, hvis den kun er 8 – 10 uger gammel.
  Det er grundlæggende unaturligt for en hund at ligge på ryggen mod sin vilje. Det vil sige at du skal først have lært din lille hvalp at det er helt okay at ligge der på ryggen, og at det er rart. Det tager tid. Din opdrætter har forhåbentligt gjort forarbejdet. Men alligevel tager det rigtig lang tid. MEGET tålmodighed OG vedholdenhed.

  Eller du vil have at din unghund (der nu er så spræng fyldt med hormoner at den nærmest har glemt hvad den hedder) skal sidde helt stille når du børster den i de ca. 30 minutter det tager dig. Det kan ikke lade sig gøre. Og du bliver frustreret og vred. Og så bliver hunden frustreret og forvirret… og endnu mere ustyrlig. Her gælder det om igen at kunne læse sin hund, give den pauser. Og hele tiden minde dig selv om at det ikke er for at genere dig at den ikke vil sidde stille. Den KAN bare ikke. Derfor skal du i denne periode finde alle dine tricks frem som da den var en lille hvalp. Hvor alle ting skulle læres, og hvor det hele skulle foregå i meget korte intervaller.

Vil du være en god og ansvarlig pelshundeejer?

 • Lad være med at gøre pelsplejen til en videnskab

  Det er ikke en større videnskab at passe pelsen på en pelshund end man gør det til. Man kan købe sig fattig i dyre børster og shampoos, pelskure, Conditioners osv. Og ja, tingene skal være i orden. Ingen tvivl om det. Men mindre kan også gøre det. Så med mindre du har mange pelshunde hvor du naturligvis skal bruge en børste nogle flere gange i løbet af deres levetid end hvis du kun har en enkelt, behøver du ikke at købe en børste til 1.000 kroner. Her findes der andre ganske udmærkede alternativer til blot et par hundrede kroner.
  Det samme gælder inden for shampoo og balsam: Med mindre man er udstiller og har brug for at pelsen står super flot og ’snor-lige’, så findes der mange rigtig gode mærker til okay priser, som klarer jobbet rigtig godt. Man skal selvfølgelig være opmærksom på at det ikke er fyldt med en masse parfume osv, og gerne købe noget, hvor man ved at kvaliteten er i orden.

  Og når det gælder selve børstningen, behøves du heller ikke som det første at investere i et trimmerbord. Her kan en gummimåtte på dit bryggersbord sagtens udgøre det for det samme. Eller som vi ofte gør hos os når vi rigtig skal hygge: Lægge hunden på et lille tæppe i sofaen og så ordne pelsen der, imens den kan slappe af og ligge blødt. Og vi kan sidde godt imens ?

 • Søg råd INDEN det er for sent

  Lad nu være med at vente med at spørge om råd, til pelsen er blevet så filtret at det er så slemt at hunden har ondt. Det er synd for hunden og det er synd for dig. Det er ingen skam at spørge om hjælp. Vi har alle været nybegyndere. Vi er alle startet fra 0. Og vi bør alle søge råd og viden fra andre der ved mere hvis vi er i tvivl. Og de fleste vil elske at dele deres viden og erfaringer med dig.
  Desværre vil der altid, specielt på de sociale medier, være fare for at få nogle dumme kommentarer om at man er uvidende og en dårlig hundeejer. Det er desværre den dårlige side der følger med i kølvandet på disse medier. Brug i stedet dit netværk UDEN OM de sociale medier som f.eks din opdrætter, hundeadfærdsterapeut, dyrlæge eller andre hundeejere med samme hunderace du måske går tur sammen med osv. Her vil du kunne få en masse vejledning og hjælp til hvordan du kan løse de udfordringer du måtte få med din hund.

 

 

Dette var vores bud på 4 grundlæggende overvejelser du bør gøre dig hvis du vil være en ansvarlig hundeejer.

Hvis du vil lære endnu flere teknikker og blive guidet hele vejen til at passe pelsen på din hund fra hvalp til senior, har vi skrevet Danmarks eneste pelsplejebog der guider dig hele vejen.
Den er skrevet i et let forståeligt sprog og fyldt med billeder og guides der er nemme at forstå. Yderligere er der tilknyttet en Youtubekanal til de forskellige kapitler, så du kan se hvordan du skal gøre.

Bogen ‘Praktisk Pelspleje’ koster kun 275,– og kan købes lige her

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.