Kort pels,  Lang pels,  Pelspleje,  Redskaber

Kend din børste

Det kan godt være lidt af en jungle, det der med hvilken børste man skal vælge til sin hund.

Som nybegynder kan det derfor godt virke ret uoverskueligt hvor man skal starte og hvilken børste man skal vælge.

Det er dog en god idé at du som det første skal gøre dig klart, at finde ud af hvilken type pels du har med at gøre:

Er det en kort pels, lang pels, ru pels, pels med underuld, pels uden underuld, pels med mange krøller, tyk pels eller tynd pels.
På den måde har du nemmere ved at finde frem til de rette redskaber og søge vejledning.

I bogen Praktisk Pelspleje, tager vi udgangspunkt i pelshunde uden underuld. Så det er også de børster og kamme vi kommer ind på i det her blogindlæg.

Hvis du har en hund med en anden pelsstruktur end den vi skriver om her, og du er i tvivl om hvilken børste der er bedst, kan du kontakte din lokale hundefrisør og spørge dig til råds. De plejer at være søde til at give råd og vejledning.

 

Hvilken børste er bedst til en pelshund?

Svaret er ikke så enkelt at svare på, for det kræves faktisk flere i løbet af hundens levetid, og det kan også ændre sig lidt i forhold til om din hunds pels ændrer sig. Men som grundregel er der to børster du bør investere i, når du får en pelshund i familien:

  • En træbørste (børste med afrundede træpigge)
  • En mixbørste (mix af svinehår og nylonpigge)

Træbørsten er virkelig god til den første gennemredning af pelsen. Den ‘grove’ del. Den tager de store filtre på en smertefri og behagelig måde. De afrundede pigge er som massage på hundens hud.
Du skal passe på ikke at købe træbørsten for stor (alt efter hvor stor din hund er ) men den skal kunne komme ind i ‘armhulerne’ uden at genere din hund. Vi anbefaler at det er i en aflang udgave som f.eks denne her fra Show Tech . Den findes også i en rund udgave fra andre producenter på markedet.

Mixbørsten er uundværlig ved enhver børstning, men også efter ethvert bad: Når du har redt pelsen igennem med træbørsten og kammen (som vi kommer ind på lige om lidt) skal du bruge mixbørsten.
Den er ideel til at fange alle de små filtre / knuder som er blevet løsnet med kammen, men som ikke er blevet taget med.
Det betyder at når du har fået fjernet alle de små ( nærmest usynlige) knuder/filtre, så filtrer pelsen ikke nær så hurtigt fremadrettet.
Som tidligere nævnt er mixbørsten også uundværlig når du har haft din hund i bad: Når du skal føntørre pelsen er børsten her ideel!
Når du reder pelsen lige så stille igennem imens du føntørrer, skiller du ligesom pelsstråene fra hinanden, og det tørrer meget hurtigere.

Også her findes der flere producenter på markedet og i flere prisklasser. Vi anbefaler Yentobørsten som er en virkelig god kvalitetsbørste og som sagtens kan holde i hele hundens levetid. Der findes også bl.a. Mason Pearson børsten som koster minimum 4 gange så meget. Men det er naturligvis en smagssag hvor mange penge du har lyst til at ofre på din børste.

Hvilken kam skal jeg så bruge?

Når man har en pelshund, kan pelspleje med en børste ikke stå alene. Der skal også en kam til.

Her kræver det at du kan komme godt i bund af pelsen, for det er ofte i bunden at de slemme filtre opstår. Og det er ofte bundfiltrene man kan overse, hvis man ikke er opmærksom på at de er der. Det er utroligt vigtigt at du får fjernet disse filtre, for de kan sidde så tæt på hundens hud at de strammer så meget at de giver din hund mange smerter. Og de kan føre til at din hund skal klippes helt kort, og det ville jo være synd for både din hund og dig.

Kombikammen er en rigtig god kam til at komme til bunds i pelsen, og til at løsne genstridige filtre. Vælg gerne en der er teflonbelagt. Den slider mindre på pelsen, og glider også nemmere igennem. Vælg gerne en kam der er ca. 19 cm lang. Vi bruger selv Greyhound kombikammen fra Show Tech. Den ligger rigtig godt i hånden og er i virkelig god kvalitet.

Til ansigtet, poterne og ørerne skal du bruge en ansigtskam. Den findes i mange udgaver. Vi anbefaler at du anskaffer dig den der minder om en mindre udgave af kombikammen (den findes dog ikke som teflonbelagt) .
Ansigtskammen bruges dagligt til at fjerne øjensnavs fra øjenkrogen, redde skægget, ørerne og poterne med. Den er uundværlig i den daglige pelspleje.

 

 

Der er også noget med en karte?

Nogle sværger til at bruge karte. Andre mener det er det VÆRSTE der findes til en pelshund.

Karten bruger vi ca. 1 gang om måneden når pelsen er børstet godt igennem med ovenstående børster og kamme, og hunden har været i bad og pelsen er tørret godt.
Så findes karten frem og pelsen bliver redt igennem. Det giver en flot og fyldig pels. Man skal lige øve sig lidt i at bruge en karte.

En fleksibel karte er den karte vi bruger. Det gør vi af den årsag at det er den mest skånsomme karte mod hundens hud og pels.

 

Pas godt på pelsen

Uanset om du kun lige skal have børstet pelsen hurtigt igennem, eller om det er ‘den helt store tur’. Så er det vigtigt at du passer godt på pelsen, så du ikke slider unødigt på den.

Det gør du bl.a. ved at bruge udredningsspray hver gang du børster din hunds pels. Udredningsspray findes i rigtig mange udgaver. Men se dig godt for:
En stor del af dem indeholder silikone. Når du sprayer det i pelsen vil det for hver gang opbygge en hinde af silikone og i sidste ende skade pelsen mere end gavne. Og du vil få svært ved at kunne vaske pelsen helt ren.

 

Hvis du sørger for at have ovenstående i dit sortiment af børster og kamme, så skulle du gerne være dækket rigtig godt ind til at kunne passe pelsen på din hund, uden at føle at den løber af med dig. Og det uanset om pelsen er lang eller kort.
Det betyder naturligvis at du er flittig til at bruge både kamme og børster. Filtrene fjerner desværre ikke sig selv ved at redskaberne ligger i en skuffe 😉

Rigtig god arbejdslyst.

 

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.