Arbejdsgange,  Pelspleje,  Redskaber,  Teknikker

Sådan fjerner du en filter i din hunds pels

Hvad er en filter, og hvordan griber du den an?

Hvad ER en filter egentlig? En klump pels som har samlet sig for at irritere dig og din hund? Næppe.

En filter er starten på mange timers pelsarbejde med en kam og børste. Eller i sidste ende starten på en mere kortpelset udgave af din hund, da den risikerer at skulle klippes helt i bund.

Her hos os, har vi i mange år haft pelshunde, så vi har taget vores tørn med de genstridige pelsknuder.

Jeg har fået min kæreste til at fortælle sin historie om hendes første møde med en filter, da jeg tænkte at hun om nogen har været hele pels-møllen igennem, både som udstiller og opdrætter:

Kira fortæller:

‘Da jeg startede med at have pelshund for efterhånden mange år siden, blev jeg MEGET overrasket da jeg opdagede en filter for første gang. Jeg havde ikke sat mig ordentligt ind i vigtigheden af hvad pelspleje drejer sig om. Og min opdrætter havde vist heller ikke den fjerneste idé om det (alle hendes hunde var helt kortklippede) 

Så jeg var helt på bar bund.

Dengang var Facebook ikke så langt fremme som i dag. Der fandtes heller ikke bøger om emnet. Så det var med at prøve sig frem, og så spørge til råds i den lokale kæledyrsbutik. 

Det fik jeg desværre ikke så meget ud af.

Jeg fik alle mulige forklaringer. Og de stak i øst og i vest.
De redskaber jeg fik anskaffet, var heller ikke helt så anvendelige. De gjorde i sidste ende nok mere skade end gavn.

 

Stakkels hund!

 

Stakkels mig…

 

Og da filtrene blev for store og uoverskuelige, valgte jeg at klippe hunden, inden det kom til at gå ud over dens velvære og gøre ondt på den.

Han – altså hunden – så forfærdelig ud. Jeg havde selv klippet ham med en klippemaskine, købt i Aldi! 

Men han var glad og fri. Og jeg var lettet over at alle filtrene var væk (jeg skulle bare nøjes med at kigge på ham i tusmørket, så jeg ikke kunne se hvor slem en klipning han havde fået)!

Nu hvor hunden var blevet klippet kort, fik jeg tid til at sætte mig ind i HVAD en filter er, og hvordan jeg kunne undgå den i fremtiden.
Eller i det mindste kunne angribe den, hvis der skulle opstå en.

Nu forstod jeg endelig hvad en filter består af, og hvorfor det er så vigtigt at tage sig af den, lige så snart den opstår. 

Det betød, at i takt med at pelsen voksede ud, blev jeg bedre og bedre til at redde en nyopdaget filter ud. Og min hund blev også bedre og bedre til at få ordnet pelsen.’

Hvis du ikke vil ende som Kira, bør du – hvis du opdager en filter:

 • Tage action med det samme, og ikke ‘vente til en anden dag’
 • Hvis det er en ‘let filter’, reddes  den ud med en bredtandet stålkam, udefra og ind mod huden.
  Sørg for at holde igen med den ene hånd i filtren, så du ikke hiver i huden og påfører smerte til din hund. 

         Jeg kan virkelig anbefale at bruge en antistatisk kam. Den er teflonbelagt og glider nemmere igennem pelsen, og beskytter den derfor også: https://houseofcotondeluxe.dk/vare/kam-show-tech/

 • Hvis filteren er mere tæt / kraftig og sidder tæt på huden, vil jeg anbefale at du bruger en god saks med en buet spids at klippe den op med: https://houseofcotondeluxe.dk/vare/show-tech-potesaks/

  HUSK at hvis du vil undgå ‘huller’ i pelsen, skal du ikke klippe lige over, men ‘ind’ i filteren, nedefra og ud.
  Gentag disse små klip mange gange.
  Red lige så stille de små afklippede fliterstumper ud af pelstotten med den antistatiske kam, indtil filteren er helt væk.
 • Hvis din hund er fyldt med et kompakt tæppe af filtre, bør du overveje at få den klippet ned. Det er synd for den og det gør ondt på den. Kontakt en hundefrisør der kan klippe den ned og som kan vejlede dig, eller anskaf dig en klippemaskine (i bedre kvalitet end den fra Aldi!) og gør det selv:
  https://youtu.be/4auBd2vzyLc
 • Læse bogen Praktisk Pelspleje. Den klæder dig rigtig godt på til at kunne passe pelsen, uanset om du har en klippet eller langpelset hund:
  https://houseofcotondeluxe.dk/vare/bog/

 

Jeg har selv været igennem alle teknikkerne, da jeg valgte at skrive bogen Praktisk Pelspleje, så jeg ved de virker, selv for en nybegynder som jeg var da jeg startede. 

Det handler om at være standhaftig og naturligvis se på sin hund om den bryder sig om det. Hvis den viser tegn på ubehag, så udsæt det til i morgen, og genoptag igen. 

Husk MASSER af godbidder hvis din hund ikke er vild med at få ordnet pels. 

Det skal gerne være en hyggestund for jer begge to.

 

Rigtig god arbejdslyst fra Bjarne / forfatter af bogen Praktisk Pelspleje.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.