Bettina Martens

Når allergi fører til hundeopdræt

Med udsigten til at skulle undvære hunde i sit liv, gik Bettina Martens all in på at det ikke skulle ske.

Her skal du møde endnu af de dygtige eksperter som medvirker i bogen Praktisk Pelspleje.

Det er Bettina Martens, som opdrætter racen Coton de Tulear og har gjort det siden 2014.
Men det er ikke her at interessen for hunde startede. Det var meget før:

Bettina har nemlig haft hund hele sit liv. Som barn havde hun Puddel og Schäferhunde. Sidenhen da hun blev voksen, fik hun Golden Retrievere.

Desværre fik hendes daværende mand allergi, og kunne derfor ikke tåle hunde. Det var en frygtelig tanke for Bettina at skulle undvære hunde i hendes fremtidige liv, så derfor gik jagten ind på en allergivenlig hunderace. Helt tilfældigt fandt hun hunderacen Coton de Tulear, og det er hun lykkelig for i dag!

Bettina er 52 år og bor i Gilleleje i Nordsjælland. Desuden har hun de seneste 3 år været værtinde for udlejning af ferielejligheder i Italien. Hundene er hendes store passion og hobby, som hun tager rundt i Europa og udstiller. Hundene er naturligvis også med i Italien når hun er der. Og selvfølgelig er der indrettet ’hundespa’ i Bettinas ferieparadis, som gæsterne gerne må benytte til deres hunde. Se, så er man altså glad for hunde <3

Hunde er Bettinas liv.
Året efter at Bettina fik sin første Coton for 8.5 år siden, tog hun Dansk Kennelklubs opdrætteruddannelse. Hun var slet ikke i tvivl om at det var opdrættervejen hun ville gå. Og som Bettina siger: ’ Coton’er er jo som bekendt lige som chips: Er man først startet, så…’

Så da Louis (hendes første coton) var ca. 2 år, hentede hun sin første tæve hjem fra Frankrig. Derefter kom der flere til, og som tidligere nævnt, begyndte Bettina at opdrætte Coton de Tulear i 2014.

Alt har hun dog gjort i et tempo, hvor hun hele tiden har følt at hun fulgte sin plan og sit mål med hendes opdræt: Nemlig først at starte hendes opdræt når hun havde det bedste avlsmateriale at starte med. Dvs at hendes avlsdyr skulle være udstillede, og helst have nået flere champion-titler. Desuden var det vigtigt for hende at hun havde fået foretaget alle de nødvendige DNA-tests for arvelige sygdomme der var hende muligt.
Desuden var en vigtig faktor også at avlsdyrenes temperament skulle være i orden: De skulle være glade, fjollede og klovneagtige, som jo i den grad er kendetegnene for en sund og mental stærk Coton.
Da alle disse faktorer var på plads, tog Bettina i juni 2014 imod hendes første kuld små Coton de Tulear-hvalpe.

Bettina er en meget dedikeret opdrætter der ved hvad og hvor hun vil hen med hendes opdræt. Hun synes at alt for få opdrættere har sat sig mål for deres opdræt:

  • Man skal som opdrætter have sat sig ordentlig ind i racens styrker og svagheder (herunder sine egne hundes styrker og svagheder)
  • Det er vigtigt at man sætter sig mål for hvad der skal fastholdes og evt. udvikles ifht. Forældredyrenes kvaliteter

Bettina følger alle hendes hvalpe tæt, netop for at se om hendes tanker og mål for det specifikke kuld blev som hun havde håbet. Altså om kombinationen af forældredyrene gav det resultat hun havde håbet.
Og som Bettina siger: ’Man kan lave rigtig meget forarbejde, og alligevel kan naturen spille én et puds, og tingene går i en helt anden retning end forventet. Men det er det der gør det så spændende at være opdrætter’.

Bettinas fremtidsplaner
Bettina arbejder konstant på at forbedre og fastholde racens karakteristika, som primært er temperament og udseende i henhold til racestandarden for Coton’er.
Bettinas hunde er som hendes børn. Hun ville aller helst beholde dem alle sammen hjemme. Både hvalpe og hunde der ikke længere er i avl. Men det ved hun godt at det ikke kan lade sig gøre, hvis hun vil fortsætte med at være opdrætter.
Det er derfor hun lægger et stort arbejde i at finde de aller bedste hvalpekøbere. Bettina fortæller: ’Jeg er sikker på at mine hvalpekøbere alle vil sige at de nærmest er kommet i et 3. gradsforhør for at komme igennem nåleøjet for overhovedet at komme i betragtning til en hvalp’.

Men Bettina mener at det er det hele værd, at finde folk som man kan have kontakt til resten af livet omkring deres fælles ’hundebarn’, og som tilmed støtter op omkring det team hun har fået bygget op omkring hendes opdræt: Team Coton CPH.
Der er en helt speciel ånd som hun er rigtig stolt af at have fået opbygget. De støtter alle op omkring hinanden, uanset om Bettina selv er der eller ej. Ånden til at hjælpe hinanden er meget unik. Og at de så samtidig har fået en masse kæmpe oplevelser sammen, som. F.eks at blive WORLDWINNER 2017 BREEDERCLASS i Leipzig, Tyskand, BEST IN SHOW BREEDERCLASS på diverse Dansk Kennel Klub udstillinger samt Klubben for små gør ikke sammenholdet i Team Coton CPH mindre.
Bettina føler, at det at vinde den slags udmærkelser, er for en opdrætter som at vinde en Oscar ?

Gode råd til andre der drømmer om at blive opdrætter
Bettinas råd til andre der går med en drøm om at opdrætte hvalpe: ’Uanset om man drømmer om bare at lave et enkelt kuld eller 5 på sin tæve, er det samme ansvar man har for at lade sin avlshund avlsgodkendes, helbredsundersøges, DNA testes og sikre sig at man KUN avler på noget der er sundt og stabilt i hovedet – altså at den har det rette temperament’.

Hvis du vil vide mere om Bettinas opdræt, kan du finde det ved at klikke dig forbi hendes hjemmeside: www.cotoncph.dk og kunne du tænke dig at komme en tur til Italien og samtidig have din hund med, skal du unde dig selv (og din hund) at booke dig ind på Bettinas skønne ferieparadis i Umbrien: www.poggiorosmarino.com